APERITIVO ITALIANO czyli jak zrobić je u siebie w domu? Oczywiście najważniejsza rzecz to produkty włoskie, wiem, że coraz więcej supermarketów posiada takie w swojej ofercie, ale niestety nie zawsze są one dobrej jakości.  Włosi uwielbiają jeść, to wiemy nie od dziś, dla nich jedzenie to celebracja, spędzanie czasu razem, na rozmowach, jedzeniu i piciu wina. Nie inaczej jest z aperitivo, które w całych Włoszech jest bardzo popularne. No dobra, ale jak można zrobić sobie taki włoski klimat u siebie w domu i co to tak naprawdę jest?

Aperitivo jak wspomniałam jest popularne w całych Włoszech, w każdym regionie będzie ono wyglądało troche inaczej no i oczywiście ceny będą inne. Najczęściej godziny w których są organizowane takie wieczorki to od około godziny 18:00 do około 21:00, bo najpierw udajemy się na aperitivo- jak to mówią Włosi, aby rozgrzać żołądek a dopiero później idziemy na kolację. U nas w Trapani mam parę swoich ulubionych miejsc na aperitivo, które znajdziecie w moim przewodniku wraz ze zniżkami specjalnie dla Was 🙂 https://eatlovetravel.pl/produkt/sycylia-moimi-sciezkami-prowincja-trapani/

Jesteśmy w Polsce od trzech miesięcy i razem z Aldo bardzo tęsknimy za włoskimi a przede wszystkim sycylijskimi produktami, jaka była moja radość kiedy znalazłam sklep posmakuj sycylii https://posmakujsycylii.pl/ i zobaczyłam, że mają ogromny wybór serów, wędlin, oliw, owoców, orzechów, makaronów i czego sobie tylko dusza zapragnie. Wyobraźcie sobie minę Aldo, kiedy przeglądał te wszystkie produkty na ekranie komputera, ślinka ciekła mu z ust, a na twarzy malowała się prawdziwa tęsknota połączona z radością.

Kiedy paczka do nas dotarła po 24 godzinach czuliśmy się jakbyśmy byli na naszej Sycylii, tylko za oknem inne widoki 🙂 Od razu zabraliśmy się do gotowania. Przygotowaliśmy panelle- czyli placuszki z ciecierzycy które są popularnym sycylijskim street food’em, przygotowaliśmy również caponatę, która jest mieszanką bakłażanów, selera naciowego, cebuli, oliwek, migdałów i sosu pomidorowego. Oczywiście nie byłoby prawdziwego aperitivo italiano bez deski serów i wędlin- prosciutto crudo, mortadella i salami z pistacjami, sery primo sale, parmezan ach wciąż czuję ich smak. Focaccia z naszego autorskiego przepisu była dopełnieniem całej uczty, cieplutka, pulchna i chrupiąca doprawiona oregano i oliwą z oliwek extravergine. Wszystkie produkty pochodziły ze sklepu posmakuj sycylii i były wysokiej jakości, mało tego większość producentów znam i mieszkając na Sycylii kupuję ich produkty, dlatego wiedziałam, że wszystko będzie pyszne i tak też było!

Prawdziwe aperitivo powinno być podawane z kieliszkiem wina, prosecco lub drinka najlepiej aperol spritz, campari lub martini fiero. Najlepiej smakuje w towarzystwie bliskich osób, z którymi spędzimy wspaniałe chwile delektując się włoskimi specjałami nie wychodząc z domu.

Włączcie sobie włoską muzykę, nalejcie sobie prosecco i przygotujcie aperitivo italiano, jestem pewna, że pokochacie tą włoską tradycję i na zawsze zagości w waszych domach!

Przepisy na przystawki idealnie nadające się do przygotowania aperitivo, ale nie tylko znajdziecie w moich ebookach kulinarnych. Sycylia na talerzu oraz Włochy na talerzu- zimowo i od święta. https://eatlovetravel.pl/sklep/

Udostępnij: