Truskawki to jedne z moich ulubionych sezonowych owoców, uwielbiam je właściwie pod każdą postacią, w daniach wytrawnch, do smoothies, a nawet w kieliszeczku prosecco choć wiadomo najlepiej nadają się do deserów.

Dlatego postanowiłam upichcić deser, który zawsze wychodzi-serio!

Mocno czekoladowy smak, z dodatkiem truskawek smakuje wszystkim, zawsze i znika w mgnieniu oka.

Brownie z truskawkami

Składniki na blachę o wymiarach 21cm x 28cm

130 gr mąki do deserów

200 gr gorzkiej czekolady

200 gr masła

3 jajka

200 gr cukru

10 truskawek

1. Masło roztopić na małym ogniu, dodać 150 gr czekolady cały czas mieszając aż do całkowitego roztopienia

2. W oddzielnej miseczce zmiksować jajka z cukrem, następnie dodać do nich roztopioną wczesniej czekoladę z masłem, wszystko wymieszać na gładką masę

3. Dodać mąkę i zmiksować do uzyskania jednolitej masy, wyłożyć do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia

4. Pokrojone w plasterki truskawki poukładać na cieście, posypać resztą czekolady (50gr)

5. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170st na 35 minut

Udostępnij: