Carbonara vege

Uwielbiacie carbonarę, to w końcu jedna z najbardziej znanych włoskich potraw, ale są osoby które niestety nie mogą jej zjeść ponieważ nie jedzą mięsa- właśnie dlatego kombinowałam jak zrobić ten wspaniały makaron w wersji vege i chyba się udało. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu tak jak mnie. Jest delikatny, kremowy i wprost idealny na wiosnę.

Składniki na 4 osoby

500 gr spaghetti

4 żółtka jajek

1gr szafranu najlepiej w proszku

100 gr parmezanu

300 gr świeżego groszku (jeśli nie macie może być mrożony)

kawałek poru

sól, pieprz, oliwa z oliwek

1. Makaron gotujecie w osolonej wodzie

2. Na oliwie z oliwek podsmażacie groszek i po około 5 minutach dodajecie pokrojony w pół księżyce por, smażycie jeszcze przez 5 minut

3. Do miseczki wrzucacie żółtka jajek, 60 gr parmezanu, szczyptę soli i pieprzu oraz szafran, wszystko razem mieszacie oraz dodajecie jedną dużą chochlę wody z gotującego się makaronu

4. Ugotowany makaron bezpośrednio z garnka wrzucacie na patelnię do groszku i poru, mieszacie przez 2 minutki na delikatnym ogniu

5. Dodajecie resztę składników, mieszacie ale już na wyłączonym ogniu

6. Makaron wykładacie na talerz i delikatnie posypujecie parmezanem

 

Smacznego!

Pamiętajcie, że szafran jest bogaty w różne minerały, witaminy no i jest afrodyzjakiem 🙂

Udostępnij: