Pyszne, pulchniutkie placuszki bananowe- idealne na jesienne popołudnia 🙂 Przepis jest banalnie prosty i szybki. Placuszki bananowe są świetnym dodatkiem do kawy oraz herbaty.

Składniki na około 12 placuszków

150 g mąki pełnoziarnistej

szczypta soli oraz sody oczyszczonej

2 jajka

3 bardzo dojrzałe banany

50 g cukru

10 g cynamonu

szczypta kardamonu

łyżeczka proszku do pieczenia

 

  1. Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną, cynamon oraz kardamon.
  2. Oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywno, następnie dodaj cukier.
  3. Dodaj żóltka oraz suche składniki, miksuj wszystko około 3 minut.
  4. Banany pokrój w kostkę lub rozgnieć widelce, dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką.

Placuszki smaż na patelni beztłuszczowej, na delikatnym ogniu. Usmażone polej delikatnie miodem.

Smacznego !!

Udostępnij: