Risotto uwielbiam, w każdej postaci, gości u mnie w kuchni przynajmniej raz w tygodniu. Niesłuszne jest myślenie, że risotto to danie zimowe i ciężkie, ja często robię risotto na wiosnę i w lato, wystarczą świeże, sezonowe warzywa i można wyczarować danie niczym z restauracji.

Na Sycylii w kwietniu zaczyna się sezon na świeży bób, trwa krótko dlatego często w tym okresie przyrządzam z nim dania, dziś pokaże Wam jak zrobić wiosenne risotto z bobem i wędzonym boczkiem.

Domowe, lekkie i baaardzo smaczne.

Jeśli lubicie bób i risotto tak jak ja to danie będzie spełnieniem waszych kulinarnych marzeń.

Gotowi?

Risotto con fave fresche e pancetta affumicata

Składniki na 4 osoby

 

300 gr ryżu do risotto najlepiej carnaroli

100 gr wędzonego boczku

1kg bobu

100 gr parmezanu

1 cebula

1,5l wywaru warzywnego

100ml wina

Oliwa z oliwek, sól

1. Przygotujcie wywar warzywny, taki jak lubicie najbardziej

2. Ugotujcie i obierzcie bób

3. Na patelni podsmażacie pokrojoną w drobną kostkę cebulkę z dodatkiem oliwy z oliwek, po około 5 minutach dodajcie ryż (nie płuczcie go wcześniej, skrobia jest w risotto bardzo ważna) mieszając dodajcie wino i podsmażajcie jeszcze około 5 minut, aż alkohol wyparuje

4. Następnie dolewajcie po chochli wywaru, mieszajcie i tak w kółko, dolewacie chochlę i mieszacie, około 15 minut

5. Kiedy ryż będzie al’dente dodajcie wcześniej ugotowany i obrany bób, wędzony boczek oraz 50gr parmezanu, szczyptę soli i mieszajcie cały czas przez następne 5 minut, aż powstanie taka ładna kremowa konsystencja

6. Kiedy risotto jest już gotowe, nałożone na talerz posypcie go delikatnie parmezanem

Buon appetito!

 

Udostępnij: