Tort z całymi mandarynkami to prawdziwy hit! Kiedy pierwszy raz zrobiłam go na urodziny znajomej wszyscy byli zachwyceni! Teraz upiekłam go na Święta i udekorowałam w moje ukochane ciasteczka.

Mam nadzieję, że również wam będzie smakował.

Tort mandarynkowy 

Składniki na okrągłą blachę o średnicy 26 cm

200 g mąki

3 jajka

180 g cukru

50 ml oleju słonecznikowego

150 ml soku z mandarynek

16 g proszku do pieczenia

skórka z 2 mandarynek

10-15 mandarynek w zależności od wielkości

szczypta cynamonu

Przepis:

1. Do miski wsyp 150 g cukry, wbij jajka i ubij na gładką masę.

2. Dodaj sok z mandarynek oraz olej i dokładnie wymieszaj.

3. Dodawaj stopniowo mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z mandarynek, mieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji, na koniec dodaj szczyptę cynamonu.

4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i obsyp cukrem, dodaj obrane mandarynki na cały spód blachy.

5. Gotową masę wylej równomiernie do blachy z mandarynkami.

6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez około 45 minut, najlepiej sprawdź drewnianym patyczkiem.

Możesz udekorować tort w dowolny sposób, jeśli chcesz zrobić idealne ciasteczka pomarańczowo cynamonowe to zapraszam Cię do zakupu mojego ebooka WŁOCHY NA TALERZY ZIMOWO I OD ŚWIĘTA gdzie znajdziesz 45 wyśmienitych przepisów!

Włochy na talerzu- zimowo i od święta

Udostępnij: