Tort z całymi mandarynkami to prawdziwy hit! Kiedy pierwszy raz zrobiłam go na urodziny znajomej wszyscy byli zachwyceni! Teraz upiekłam go na Święta i udekorowałam w moje ukochane ciasteczka.
Mam nadzieję, że również wam będzie smakował.
Tort mandarynkowy
Składniki na okrągłą blachę o średnicy 26 cm
200 g mąki
3 jajka
180 g cukru
50 ml oleju słonecznikowego
150 ml soku z mandarynek
16 g proszku do pieczenia
skórka z 2 mandarynek
10-15 mandarynek w zależności od wielkości
szczypta cynamonu
Przepis:
1. Do miski wsyp 150 g cukry, wbij jajka i ubij na gładką masę.
2. Dodaj sok z mandarynek oraz olej i dokładnie wymieszaj.
3. Dodawaj stopniowo mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z mandarynek, mieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji, na koniec dodaj szczyptę cynamonu.
4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i obsyp cukrem, dodaj obrane mandarynki na cały spód blachy.
5. Gotową masę wylej równomiernie do blachy z mandarynkami.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez około 45 minut, najlepiej sprawdź drewnianym patyczkiem.
Możesz udekorować tort w dowolny sposób, jeśli chcesz zrobić idealne ciasteczka pomarańczowo cynamonowe to zapraszam Cię do zakupu mojego ebooka WŁOCHY NA TALERZY ZIMOWO I OD ŚWIĘTA gdzie znajdziesz 45 wyśmienitych przepisów!