To ciasto nadaje się idealnie na pierwsze pikniki w ogrodzie, wspaniale pasuje do kawy, herbaty lub kieliszka prosecco. Przygotowanie nie sprawi Ci problemu, a dzięki swojemu wyglądowi i smakowi zachwyci Ciebie oraz twoich gości.

Składniki na keksówkę o wymiarach 28 x 9 cm 

około 20 podłużnych biszkoptów savoiardi lub lady fingers

400 g jogurtu greckiego

400 ml śmietanki kremówki 36%

20 g żelatyny w proszku

100 g cukru pudru

80 ml wody w temperaturze pokojowej

300 g malin

150 g borówek

Przepis: 

  • Keksówkę wyłóż folią spożywczą, po jej bokach ułóż biszkopty.
  • Żelatynę zalej 80 ml wody w temperaturze pokojowej i odstaw do napęcznienia.
  • 3/4 jogurtu przelej do małego garnka i podgrzej delikatnie.
  • Kiedy żelatyna jest już napęczniała podgrzej ją do całkiwitego rozpuszczenia, ale nie dopuść do wrzenia bo straci swoje właściwości.
  • Ciepły jogurt grecki wymieszaj z żelatyną i odstaw do przestudzenia, następnie dodaj pozostałą część jogurtu.
  • Śmietankę kremówkę wymieszaj z cukrem pudrem i ubij na sztywno.
  • Jogurt z żelatyną dodaj do bitej śmietany i wszystko razem wymieszaj delikatnie.
  • Do gotowej masy dodaj 150 g malin i 100 g borówek i wymieszaj
  • Gotową masę przelej do formy z biszkoptami. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

Ciasto wyciągnij z lodówki i przytnij biszkopty, tak aby były na równi z masą deseru, następnie ciasto wyjmij z formy, ja przekładam bezpośrednio na paterę i dekoruję pozostałymi owocami oraz opruszam delikatnie cukrem pudrem. 5 minut przed podaniem ciasto włóż do zamrażalnika dzięki czemu będzie idealnie schłodzone.

Smacznego!

Jeśli przyrządzisz ten deser to będzie mi bardzo miło jeśli mnie oznaczysz @eatlovetravel.pl

Udostępnij: